Swimming Pools and Spas

Q: Do | need a permit to put up an above ground pool?

A: Yes. Section 155-42 — Above ground/ In-ground swimming pools or spas: A swimming pool
or spa accessory to a one-or-more-family dwelling unit shall conform to 155-42 of the Village
code and shall be subject to a special use permit from the Board of Zoning and Appeals: If you
have any doubt concerning the requirements of installing an above ground pool, please visit the
t Building Department for guidance.

§ 155-42. Above-ground/ In-ground swimming pools or spas - Editor's Note: See also Ch. 134, Swimming Pools..
A swimming pool or spa accessory to a one-or-more-family dwelling unit shall conform to the following regulations
and shall be subject to a special use permit from the Board of Zoning and Appeals:

A. A pool (above or below ground) and related nonslip decks, small-mesh fences and secured machinery shall be
entirely within the rear yard. No portion thereof shall be closer to the street line than the rear wall the main building.

B. A pool and related nonslip decks, fences and machinery shall be located not less than 10 feet from side and rear
property lines.

C. A pool and related nonslip decks, fences and machinery shall be completely enclosed by a substantial fence not
less than six feet high, with a self-locking, child tamperproof gate.

D. Machinery used in connection with a pool shall be enclosed in a soundproof structure.
E. Glare from pool lights shall be shielded from adjacent properties.

F. Pool size and depth shall conform to National Spa and Pool Institute (NSPI) safety standards for residential pool in
effect on the effective date of this chapter.

G. Pools, spas, etc., shall have required depth markings, lifesaving equipment and user warning signs available,
according to NSPI safety standards in effect on the effective date of this chapter.

H. Pools shall have diving fixtures or places located according to NSPI standards in effect on the effective date of this
chapter to avoid hazardous and dangerous conditions.

I. Pools shall have no adjacent structure potentially accessible for improper diving or other unsafe play.
J. No public use shall be made of the pool or spa.

K. Pool installation shall have provision made on the premises for drainage of water from the pool tank.

Q: If I have an existing in-ground pool and it is leaking and cracking and | want to demo it
and replace it, do | need a permit?

A: Yes, you need a permit to demo or replace an existing in-ground pool that is leaking and
cracking.

Q: Do I need a permit for a hot tub or spa?
A: Yes, a permit is required



